Categories
Personal Development

Transferul, sau despre “asteptari” in 524 de cuvinte

Sa te intelegi bine cu cei din jur este o arta. Deseori se intimpla ca apar divergente si conflicte din cauza aparatiei transferului sau asa numitelor asteptari. Transferul, ar reprezenta dorintele noastre interioare, transferate asupra apropiatilor sau a celor din jur, oamenii cu care interactionam. Este bine sa intelegem ca fiecare are perceptiile sale despre lume si despre cum este bine ca lucrurile sa se intimple. Fiecare traieste dupa paradigmele sale proprii si cu propriile sale obiceiuri, si tot este bine pina cind ajungem sa interactionam cu alti semeni. Anume atunci apar divergentele fiindca se ciocnesc diferite paradigme, si daca ele sunt diferite atunci apare conflictul, care nu mereu se manifesta deschis.

Este dificil sa citesti ginduri, dar nu atit de dificil sa citesti oamenii dupa expresiile faciale si faptele lor. Anume in aceste situatii nu dam mare importanta si lasam lucrurile sa treaca, insa pentru o intelegere mai buna, este bine sa atragem atentia la detalii si sa dam intrebari deschise, sa incepem un dialog constructiv, care exclude critica si transferul dorintelor personale asupra oamenilor din jur.

Cel mai simplu observam acest transfer in familie, cind parintii insista foarte mult ca copiii sa faca si sa gindeasc exact ceea ce doresc ei, cind doresc ei. Realizarea parintilor prin copii, este uneori un moment decisiv in viata copilului, fiindca se intrerupe dezvoltarea personalitatii si continua doar dezvoltarea dorintele parentale. Parintii sunt atit de fericiti cind se naste un copil, caci uita ca aparitia lui pe lume, este doar primul si cel mai mic pas, dintr-o calatorie de citeva mii de pasi. Acest copil are nevoie sa treaca printr-o serie intreaga de transformari, ca sa fie capabil sa inteleaga viata, si sa mai treaca inca printr-o serie intreaga de transformari, ca sa fie gata sa raspunda cu capul sus la provocarile ei. Este foarte usor sa cresti un copil, dar sa cresti un om cu personalitate sanatoasa, este o arta.

“Arta reprezinta ceea ce se face din suflet si cu dedicare, nicidecum superficial si de ochii lumii.”

Incepem mereu cu noi. Cind reusim sa ne intelegem corect pe noi, vom incepe sa intelegem corect si pe cei din jur, cind vom stii care sunt punctele noastre negative si pozitive, le vom putea vedea si accepta si la cei din jur, vom cunoaste cum sa ne descurcam si ce sa mai adaugam propriei personalitati, cind ne vom cunoaste si ne vom accepta, ii vom cunoaste si pe ceilalti si ii vom accepta. Totul se intimpla in relatii cu ceilalti nu in izolare, doar interactionind putem sa ne descoperim si sa descoperim lumea celor din jur.

Este bine sa ne ocupam de noi si de viata noastra, nu in sens egoist, dar in sens sanatos si normal. Sa stim ce ne dorim si de ce suntem capabili, sa avem un plan pentru noi, si un plan CUM putem sa ii ajutam pe cei dragi, si cei care inseamna ceva pentru noi.

Nu e normal sa transferam, dorinte sau asteptari asupra celor din jur, fiindca nimeni nu este obligat, prin vinovatie sau statut, sa traiasca la nivelul asteptarilor noastre. Viata este una si este bine sa o traim, asa cum ne dorim, doar dupa singurele standarde personale. Este dificil, dar asa viata merita traita.

*Imagine de pe Unsplash.com

Îți place ce scriu ? Abonează-te prin e-mail sau facebook.

Nu inceta sa inveti si sa fii curios, cauta raspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.