Categories
Entrepreneurship

Time management: opinia bloggerului

Organizarea timpului reprezintă personalitatea persoanei. Am părerea subiectivă că timpul nu poate fi gestionat, fiindcă el reprezintă o resursă, care nu este în controlul nostru și este autonomă, căruia noi ne supunem, fie el “curge”, fie noi ne “scurgem”.

Sunt unele instrumente, pe care le găsesc utile în prioritizarea timpului:

  • principii: cind vine timpul să alegi dintre mai multe oportunități de a investi timpul e bine să deții un fundament bun pentru a putea cunoaște de ce anume ai ales o oportunitate și de ce ai refuzat o alta, e bine să îți definești principiile personale, în baza cărora iai decizii

Articole asemanatoare: Managementul decizional

  • valori: e bine să definești care sunt valorile în viața ta (familie, prieteni, carieră, banii, orice consideri important pentru tine …), ajută la prioritizare, cînd vine momentul, iarăși să alegi

  • obiective: acțiunile mici, care e bine să fie îndeplinite pentru a obține scopurile de mai jos

  • scopuri: ceva “mega” mare care doresti sa realizezi, sa obtii, sa deții, orice te sperie și îți pare imposibil de realizat și obținut

  • to do listurile: sunt utile fiindcă te ajută să reții tot ce ai de făcut. Este bine sa prioritizezi tot ce ai de făcut, ca să fii actual și să reușești să realizezi lucrurile importante și urgente. Utilizez programa Any.do, pentru IOS, care este disponibilă și pe Android. Un instrument util care îmi permite să îmi organizez to do listul și să prioritizez corect.

  • alte instrumente ar fi: microsoft outlook, agenda personală, listele saptaminale si lunare, ierarhizate si organizate pentru a atinge scopurile mari și a satisface urgențele importante neplanificate.

Utilizînd instrumentele enumerate mai sus, este bine să ținem cont, să facem ajustările necesare între planificările realizate și realitatea de facto existentă, fiindcă cel mai puternic instrument de gestionare a timpului, este acționarea și proactivitatea.

Oricît de mult nu am planifica tot, este bine să fim conștienți, că adesea vom fi nevoiți să ne adaptăm situațiilor create, sau la rîndul nostru, să cream noi situații, pentru a îndeplini cele planificate.

Iar în final esența time managementului nu este în gestionarea timpului, dar în gestionarea energiei personale.

*Imagine de pe Unsplash.com

Îți place ce scriu ? Abonează-te prin e-mail sau facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published.