Categories
Personal Development

Să distrug sau să creez un obicei, ce este mai simplu?

Există mai multe dileme în ce ar fi mai simplu, să distrugi sau să creezi un obicei. Experiența mea îmi spune că ambele sunt la fel de dificile, fiindcă sunt puse în funcțiune de același mecanism. Ambele tipuri de obiceiuri, fie bune sau rele, au la bază mecanismul de remunerare prin endorfine. Acestă moleculă mai este numită molecula fericirii. Ea este legată de neuronii, care au memorat că pentru o anumită acțiune vor primi remunerare prin fericire sau plăcere. Iată de ce atunci când discutăm despre obiceiuri, de care dorim să scăpăm este important să înțelegem de unde vine plăcerea în ele și cum am putea să o înlocuim. 

Nu să o excludem, dar să o înlocuim. 

Creierul este deprins cu o doză de plăcere. Dacă nu o înlocuim este nevoie de mai multă disciplină ca să renunțăm la anumite deprinderi. De exemplu, dacă dorești să consumi mai puține băuturi carbogazoase, începi să le suplinești cu nuci dulcii (cajou) sau fructe de sezon, ori uscate. Pas cu pas, vei ajunge să nu mai simți necesitatea în băuturi dulci, fiindcă un tip de carbohidrați artificiali au fost înlocuite cu un produs asemănător de dulce. 

Această formulă lucrează pentru deprinderile simple, care aplicate des pot mișca și obiceiuri mai vădite și puternice. 

Este important fiecare să fie conștient că pentru situații mai dificile trebuie să vă adresați unui specialist, care aplică metode specializate pentru ghidarea spre schimbare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.