Privește de pe un ”zgârâie nori”

Carl Jung la un moment din viața sa a decis că este necesar să facă cunoștință cu alte culturi. Scopul său era să privească omul european comparându-l cu un om din altă cultură. El singur a realizat că este foarte dificil să fii obiectiv aflându-te zilnic în aceeași cultură. Adesea aducea exemplul privirii de pe un zgârâe nori și menționa că obiectivitatea omului european ar veni, dacă ar privi peste cultura sa de la înălțimea unui zgârâie  nori.

Ce să mai spunem de noi? Trăim într-o țară foarte mică. Am fost influențați ani la rând de culturi diferite. La moment nu avem o identitate națională. Suntem diferiți și nu avem capacitatea să ne înțelegem ca un popor. Nu citim cărți și nu prea ne interesează ce a fost în trecut. Călătorim foarte puțin sau doar în locuri cândva vizitate. Privim mai mult televizorul și suntem manipulați prin intermediul lui. Facem alegeri inconștiente și nu purtăm răspundere de propriul viitor.

O viață trăim și ar fi mai bine să fim conștienți cum o trăim, să facem alegeri și să ne planificăm viitorul muncind zilnic pentru el. Dedicarea, pasiunea și dârzeniea sunt necesare pentru a te rupe de ”cultura” omului român și a te vedea cu alți ochi.

*Mulțumesc Unsplash.com pentru imagine.

Îți mulțumesc ție că ai fost pe aici, sper să revii curând.

Îndemn: Nu înceta să înveți și să fii curios, caută răspunsuri și primește plăcere.