Categories
Entrepreneurship Personal Development

Partea II: Relațiile colegiale, cât sunt de importante?

Citiți aici partea I a acestui articol.

  • ”Antrenor” sau așa numitul ”coach” – partea bună a acestui stil este că fiecare dintre noi trăim ambele ipostaze. Pentru a deveni antrenor, trebuie să fii novice. De obicei persoanele care adoptă acest rol au avut la început de carieră pe cineva care i-a ajutat. În acest tip de relație este foarte important rolul antrenorului prin prisma exemplului pe care o propagă în elevul său. Rolul elevului este la fel de important. Fiind novice trebuie să asculți și să vii cu inițiativă. Uneori aceste relații se creează neoficial și rămâne la răspunderea fiecăruia cum să procedeze în astfel de situații. Fie alegi să ajuți, fie nu. Doar alegând o atitudine pozitivă și deschisă putem să facem o schimbare pentru generațiile care cresc. Având șansa să întâlniți acești colegi, cel mai bine să apreciați fiecare interacțiune cu ei. Să le prețuiți timpul și să încercați să învățați maximum de la ei. 
  • ”Campionii” – sunt acei care inspiră prin exemplul și rezultatele lor. De obicei sunt acei care muncesc foarte mult și mereu tind să se dezvolte. Poate par a fi aroganți, dar în realitate pot fi doar foarte ocupați. Având foarte multe responsabilități adesea nu-și pot permite să fie foarte amabili sau să îmbrace masca zen-ului absolut. Cu ei cel mai bine să fii maxim conștient că timpul lor costă scump. Dacă știi că la unele întrebări te pot ajuta colegii sau poți găsi răspunsuri pe google, atunci mai bine nu-i aborda. Ei apreciază eficiența și urăsc lenea. Ei pot fi utili atunci când întâlnești probleme complexe și nu mai ai la cine te adresa. 

Poate mai sunt tipaje de colegi, dar le voi mai aduna pentru articole viitoare. Esențial este să înțelegem ce rol jucăm noi și dacă ne ajută să ne realizăm potențialul. Timpul nostru costă ceva, fie bani, fie orice altceva. Doar noi ne putem maximiza efortul investit într-o companie. Mai ales prin relațiile colegiale pe care le menținem și dezvoltăm.