Categories
Personal Development

”Obiective” vs. ”Cine sunt”

De mici copii, cei mari ne întreabă, cine ne dorim să devenim. Fie medic, profesor, polițist, pompier, primar sau deputat, indiferent ce am ales, când ajungem să creștem realizăm că muncim în altă profesie. Mă întreb de ce apare așa o discrepanță? Niciodată nu am înțeles pînă la sfârșit aceasta, dar mi-am dat seama că ceva se schimbă în noi când devenim mari. Vedem lumea cu alți ochi, înțelegem responsabilitatea pe care o purtăm pe umeri, avem alte scopuri, am descoperit noi profesii și ne vedem cu alți ochi.

Legătura dintre acestea am înțeles-o citind postarea ”what to do versus who to be”. Este atât de simplu, dar profund.

Trăim în realitatea obiectivelor și responsabilităților, ceea ce și ne presează în fiecare zi. Sub această presiune muncim și ne trece viața. Nu există nimic rău în aceasta, mai ales dacă ne place ceea ce facem. Am întâlnit oameni, care muncesc la același loc de muncă de 10 ani, doar din motiv că sunt bine plătiți. Au familie, responsabilități și nu își permit să plece de la postul curent pentru a începe să se ocupe cu ce le place lor. În așa situație există o discrepanță mare între obiectivele noastre și cine ne dorim să fim.

Aici găsim greșeala fundamentală, că am construit o viață organizată în jurul obiectivelor noastre, dar nu în jurul a ceea ce ne dorim să fim.

Sigur că există și cealaltă parte a monedei, care poate să ne spună că am trăit o viață pentru copiii noștri și că tot ce avem sunt ei, dar nu am să pot să fiu de acord cu aceasta. Cred că avem doar o singură viața și este foarte important să devenim cine ne dorim să fim. Aceasta presupune să devenim un copil grijuliu, un frate de încredere, un tată și un soț iubitor, un profesionist, oricine ne dorim noi. Ideea este să ne stabilim obiectivele în jurul a ceea ce ne dorim să devenim, dar nu în jurul a ceea ce ne dorim să obținem.

Dar cum să înțelegem cine ne dorim să fim? Este o întrebare foarte grea la care doar noi ne putem răspunde. Dacă am accepta răspunsul altcuiva, atunci am trăi viața altcuiva. Eu nu am un răspuns la această întrebare, dar în ultimii ani am înțeles cine nu vreau să fiu. Experimentez și încerc lucruri noi pentru a găsi lucrurile care să se alinieze ”persoanei” care vreau să devin. Există foarte multă frustrare și dezamăgire, dar o dată ce am găsit un lucru care să rezoneze cu mine, el atât de multă lumină și satisfacție îmi oferă, că toate celelalte rămân a fi doar experiențe.

Experimentați, aliniați-vă obiectivele și fiți persoana ce vă doriți.

*Mulțumesc Unsplash.com pentru imagine.

Îți mulțumesc ție că ai fost pe aici, sper să revii curând.

Îndemn: Nu înceta să înveți și să fii curios, caută răspunsuri și primește plăcere.