Interviuri ”bune” și interviuri ”proaste”.

Un interviu are scopul să îți ofere un job într-o companie bună.

O companie are scopul să angajeze o persoană, care se va potrivi culturii companiei și va putea să realizeze bine sarcinile.

Am participat la multe interviuri pe piața locală și am avut ocazia să discut cu diferiți oameni. Am avut interviuri care au durat 5 min și unele 6 luni. Diferite abordări, care duc la rezultate diferite.

Au fost unele care m-au impresionat, fiindcă am discutat cu oameni inteligenți și deosebiți, iar unele care mi-au creat dezgust, fiindcă a fost o pierdere de timp.

Pentru mine fiecare interviu a fost diferit și pentru fiecare mă pregăteam separat. Puțini înțeleg că este foarte important să afli cât mai multe informații posibile despre compania la care vrei să te angajezi. Este critic să înțelegi dacă vrei să muncești la ei sau nu. Poți să vezi ce cultură au, ce scrie presa despre ei, ce postări fac angajații pe rețele sociale. În majoritatea cazurilor o companie nici nu are profil pe o rețea socială, dar din cauza că angajații pun tag îi poți găsi în căutări. Astfel poți să faci cunoștință cu viitorii tăi colegi, dacă vei dori să muncești cu ei. Este deasemenea important să înțelegi ce poți oferi din start companiei, nu să întrebi tu ce pot ei să îți ofere. Dacă tu ai ce oferi, fii sigur că vei putea și să ceri.

În mare parte la sfârști de interviu îți poți da seama dacă vei fi angajat sau nu. Pe de altă parte tot la finele unui interviu îți dai seama dacă vrei să muncești în acea companie sau nu.

Pentru mine mereu cel mai important factor a fost managementul companiei, fiindcă cum se spune: ”peștele de la cap începe să se strice”.

Fiți conștienți în alegerile voastre și nu vă grăbiți. Pregăti-ți bine tema pentru acasă și fiți voi înșivă reieșind din rolul pentru care aplicați. Angajatorul nu are nevoie să cunoască toate plusurile și minusurile voastre, fiindcă noi toți le avem. Ei vor să cunoască dacă ești o persoană de încredere și te vei încadra în echipă. Mai presus de intelectul nostru este munca în echipă. Mai presus de succesul personal este succesul companiei. Dacă prin jobul tău, te realizezi pe tine, atunci ai un job sănătos. Dacă nu, e timpul să recalibrezi busola carierei tale și să începi să te gândești serios la o schimbare.

Farmecul unui nou început constă în necunoaștere și ce surprize ea ne poate aduce. Pînă nu te rătăcești, nu te poți regăsi.

P.S.: Studiez designul și ca provocare mi-am stabilit să redesenez unele proiecte, pe care le voi posta în blog la sfârșitul fiecărei postări.

Al treilea proiect este: ”Pug Project” from Jason Secrest

Photo by Ari Sherbill on Unsplash

Îți mulțumesc ție că ai fost pe aici, sper să revii curând.

Îndemn: Nu înceta să înveți și să fii curios, caută răspunsuri și primește plăcere.