Categories
Personal Development

Energia de incepator

”Curiozitatea este acea particularitate interactivă a unei ființe prin care își explorează spontan ambiența și caută schimbări în structura sau dinamica acesteia. Probabil majoritatea viețuitoarelor sunt curioase pentru a supraviețui, dar omul a ridicat curiozitatea la rang de calitate fundamentală și o pune la baza tuturor conexiunilor și implicărilor proprii.” (Wikipedia, căutare ”curiozitate”)  

Anume curiozitatea este acea energie de care dă dovadă un începător și prin care își dezvoltă abilitățile. Această energie de începător este catalizatorul dezvoltării personale și profesionale. Talentul fără această energie devine inutilizabil, fiindcă nu are destulă forță să-și pună în mișcare mecanismul complex. Iată de ce unii rămân cu ”talentul și potențialul”, fără al putea fructifica. Curiozitatea este nucleul, care atrage atomii pentru ai orienta și ai pune în mișcare. În adolescență ne lipsește sistemul de valori după care să direcționăm această energie pentru a învăța și căpăta experiențe relevante. Pentru a progresa în această direcție avem nevoie de ghidare din partea persoanelor mai experimentate (nu e numaidecât mai în vârstă). Oricine ne poate învăța ceva util și doar de noi depinde dacă vom deprinde sau nu. 

Atitudinea de începător este un model viabil pentru toată viața. Fiind curios pornești un proces de îmbunătățire, care nu are un punct final. Doar acela de a fi mai bun, decât ai fost ieri. 

Stăpânește curiozitatea și aplic-o în orice faci. O să rămâi uimiti câte lucrui scapi din vedere și câte idei faine poți descoperi.