Categories
Personal Development

Cum să reușești în Chișinău, dacă ești tînăr absolvent?

Este o întrebare care mă frămînta pe cînd eram tînăr absolvent și la care cu greu i-am găsit răspuns. De fapt, am avut parte de mult noroc și am întâlnit oameni buni, care m-au susținut și au crezut în mine. Pentru cei la început de drum vă urez mult succes și mult curaj.

În societatea noastră este o problemă de mentalitate, fiindcă majoritatea practic sunt siguri că după ce vor absolvi nu vor avea unde să se angajeze. Fals.

Mulți porniți de la sate sau chiar din micile orașe ale Moldovei se conduc după acest principiu, iar ca să mai adăugam un alt stereotip, răspîndit la noi, este că numaidecît trebuie să ai “cumătri”, “neamuri” și “cunoscuți” ca [să găsești un post de muncă bun]. Fals.

Nu vreau să scriu despre tinerii care își găsesc un post de muncă datorită rudelor, dar despre cei, care își doresc să reușească pe cont propriu.

Cred că sunt tineri la noi, care sunt talentați și doresc să își urmeze talentele. Da, nu este cea mai ușoară cale, fiindcă puțini sunt cei care au îndrăznit să își trăiască visul. Este mai simplu pentru generația noastră, deoarece avem acces nelimitat la resursele informaționale. De ex. pentru mine inspirație a servit Seth Godin, un om pe care niciodată nu l-am cunoscut, dar care scrie foarte mult despre blogging și antreprenoriat, despre cît este de important să îți urmezi pasiunile și cît de mult contează să te apuci să faci ceva. Încep cu așa exemple, fiindcă ca să ajungi să reușești la noi trebuie să te auto-motivezi, doar așa vei face lucruri pe care nimeni nu le așteaptă de la tine. Aici am atins puțin abilitatea de a arăta inițiativă, care este la fel de importantă, fiindcă trebuie să iai inițiativă în tot ceea ce faci, să începi de la un ”to do list” personal pe care să îl respecți și după ce îl îndeplinești să tragi o linie și să tragi concluziile necesare, după care o iei de la început.

Nu este simplu și nici ușor, dar ne va motiva procesul și rezultatele mici obținute pe parcurs.

Este nevoie de perseverență și o dorință uriașă, ca în final să devii independent și să reușești. Un tânăr de valoare își va găsi mereu un loc într-o companie, contează doar să fie autentic și să demonstreze capacitățile sale. Să fie harnic și deschis să studieze lucruri noi, pînă ajunge să facă ceea ce îi place.

Este o călătorie cu foarte multe urcușuri și coborâșuri, dar așa e drumul spre succes.

*Mulțumesc Unsplash.com pentru imagine.

Îți mulțumesc ție că ai fost pe aici, sper să revii curând.

Îndemn: Nu înceta să înveți și să fii curios, caută răspunsuri și primește plăcere.