Categories
Personal Development

Câteva idei pentru a începe să asculți cărți audio

Cărțile audio țin de obișnuință, e la fel cum ai învăța să citești, doar n-ai învățat timp de o zi, dar ani la rând. Exact este și în această situație, doar că sunt câteva șmecherii ca să reușești mai simplu cu ele.

  1. Alege o pereche de căști bune, cele simple pot să deranjeze și fac experiența neplăcută.
  2. Adesea când asculți, poți încerca să utilizezi doar o cască, ca să eviți durerile de cap.
  3. Nu încerca de la început să te concentrezi foarte tare, lasă lucrurile să vină natural, fiindcă creierul nu înțelege ce se întîmplă. Alege cărți simple și învață să le asculți pe fundal, în timp ce ești implicat în alt activitate, mergi pe drum, faci curat sau orice altă activitate, care nu te solicită foarte mult.
  4. În vreo 6-12 luni vei simți cum focusare vine natural, până atunci îți va fi greu, de asta și zic să nu pui mari așteptări de la început. Dacă simți ca obosești în 30 minute, ia o pauza si revină mai târziu. Eu de obicei pot asculta maxim 60-90 de minute, după am nevoie de o pauză, dacă sunt obosit, chiar și până la 20-40 minute. E normal, creierul trebuie sa fie proaspăt ca să perceapă informația nouă.
  5. Ascultă aceeași carte sau podcast de câteva ori și vei simți că îți amintești câte ceva, și vei observa și ceea ce ai scapat, e ok. 
  6. Eu de obicei ascult cu viteza x1,5, că adorm dacă ascult la viteză obișnuită și am nevoie de dinamică.
  7. Încearcă sa experimentezi și cu subiectele, dacă subiectul e foarte interesant, n-ai cum sa nu te poți concentra. 

Explorează și vezi cum răspunde organismul tău. Aici, fiecare trebuie să-și construiască stilul și deprinderea reieșind din potențialul personal.

Plus aproape toți autorii la moment au și versiunea audio a cărții și numărul de podcasturi crește enorm, se va face o tranziție de la radio către podcast și de la cărți simple, la cărți audio, nici chiar e-books nu mai prind, audio e o nouă tendință.

*drepturi de autor pentru iconița din imagine.